В тази кратка статия ще ви представя моята система от дрехи за преходи с разнообразен интензитет в планината, независимо от сезона.

Системата е изградена на база близо 10 години опит в планината и представлява модификация на стандартната трислойна система на обличане. Променил съм типа и функциите на средните слоеве и на част от защитните слоеве.

Защо “динамична” система? 
Изложеното тук  е приложимо за преходи с малко по-изразен динамичен характер, където застояване на едно място за повече от два-три часа не се очаква, а когато се случва такова – се използва бивачна екипировка. Съответно, подборът на дрехи е съобразен главно с нуждата от по-динамично и бързо придвижване през планината, където основни изисквания са отличната дишаемост на материите и перфектна терморегулация на тялото.
За да бъде приложима в условия на по-екстремен студ и при нужда от дълги пребивавания на едно място без да се ползва бивачна екипировка, трябва да добавим към настоящата система по-тежки пухенка и пухен панталон (и много калорична храна, мухаха).

_IGP6413

Ще забележите, че леко бягам от едва ли не канонизираната трислойна система и прилагам решения, които са малко нестандартни.
Също така, държа да отбележа, че методът ми на обличане е до голяма степен повлиян от личния ми метаболизъм – при движение загрявам бързо и генерирам много топлина, особено от краката, сравнено с повечето ми приятели. Съответно и бързо изтивам, ако се налага да спирам задълго.
Заложил съм на на бързосъхнещи материи и такива с високи изолационни качества, като крайната цел е поддържане на комфортен микроклимат, съобразен с личния ми метаболизъм и не твърде зависим от това доколко съм мокър/потен.

Ще започна най-напред с…

ГЛАВАТА, РЪЦЕТЕ, СТЪПАЛАТА

head

Хладничка тренировка под Драгалевския лифт. снимка: Александър Вълчев.

Грижата за правилната терморегулация на главата и ръцете е от първостепенна важност, независимо какво правим в планината. Тук важи с пълна сила поговорката “Ако ти е студено на краката – сложи си шапка!”.

_IGP6452
Пълното анти-студ “снаряжение” за главата и ръцете.

Също така, нека натъртим, че с увредени от измръзвания ръце сте за никъде в зимната планина. Трябва много да си опичаме акъла по отношение на ръкавиците. При мен те се явяват хем много важни, хем почти разходен материал и консуматив. Всеки сезон сменям поне 1-2 чифта от най-често ползваните ръкавици.
Залагам на евтини модели, които вършат добра работа и не предизвикват големи портфейлни болки.

Независимо от сезона, винаги нося в себе си:
1бр зимна шапка
2бр бъф ( мултифункционална кърпа за глава )

Чифт тънки терморъкавици
Чифт работни ръкавици от велур / др. Вид кожа
Чифт гортексови лапи

_IGP6454
Забелязват се износвания по пръстите на “работните” fleece ръкавици.


За зимата добавям:
Флийс балаклава за главата,
флийс лапи,
лапи за ски, за обща употреба.

Терморегулацията и комфортния микроклимат на стъпалата са от първостепенна важност, не само за да се предпазим от студа, но и за да предотвратим нежелани наранявания по време на ходене. Лично аз предпочитам да не жаля средства за чорапи и винаги купувам качествени такива.
Любими модели чорапи са ми MUND K2, вълнените модели на BOREAL и един определен модел на LURBEL (най-често се ползват като”работни” чорапи).
Винаги нося най-малко 2 чифта чорапи, като в зависимост от периода на престой в планината и очакваните условия, мога да увелича чифтовете.
Един или няколко чифта имат статуса на “работни чорапи” – тези, с които прекарвам деня си и върша всичката работа на крак.
Винаги обаче имам в запас т.нар. “Сухи чорапи” – един чифт хубави термочорапи, които пазя сухи на всяка цена и ползвам само и единствено за сън.  

_IGP6406

Продължаваме с Ядрото на системата ми за обличане – дрехите, без които никога не излизам.

Първи слой (термобельо-блуза) – всесезонно или зимно – бързосъхнещо и с високи влагоотвеждащи качества. По възможност с качулка. Много държа почти всяка моя дреха да има качулка, тъй като тя е много бърз и ефективен начин за правилна терморегулация на главата. Също така, през зимата, човек винаги може да се възползва от малко допълнителна топлина около главата си.
Всесезонното или зимно термобельо ми осигурява необходимия комфорт, когато става въпрос за много активно придвижване и очаквам сериозно да загрея, и да отделям много топлина и пот. В такива случаи, облечен само по първи слой, мога да си позволя изключително активно движение, а дрехата изсъхва едва ли не от само себе си заради нивата на термогенеза. Термобельото е също така най-важната и основна дреха, върху която, и с помощта на другите слоеве, се изгражда перфектен микроклимат около тялото.

Софтшел яке – лек софтшел с акцент върху дишането на материята и не-толкова върху термоизолация. Добре направените софтшел дрехи предоставят много добра защита от вятъра, водоустойчиви са до известна степен (но НЕ и водонепромокаеми!), дишат много добре и също така са бързо съхнещи.
Правилно конструираният софтшел е подходящ, както за защитен слой и връхна дреха, така и за среден изолиращ слой. Също така може да се ползва самостоятелно като три слоя едновременно – първи, изолиращ и защитен. Дефакто, това е дреха, приложима в огромна част от ситуацците, с които се сблъскваме в планината.
Ако не сте запознати и не сте пробвали софтшел дрехи досега, горещо ви препоръчвам да опитате…и ще бъдете вечно привлечени към тъмната страна!
Повече за самата софтшел концепция и защо толкова много я харесвам, може да прочетете в ТАЗИ статия.

Пухено яке – лека пухенка с акцент на ниско тегло и възможност за употреба при по-динамично движение.

Всесезонен еднослоен лек софтшел панталон – много рядко ми е студено на краката, докато съм в движение и този тип панталон употребявам самостоятелно, както лете, така и зиме по време на движение.

Това са дрехите, които ВИНАГИ нося със себе си и за 90% от дейностите ми в планината, те ми вършат повече от чудесна работа.
Както споменах – личният ми метаболизъм диктува да се обличам по-леко и съобразно по-динамични условия в огромна част от случаите.

Независимо от сезона, в Българските планини досега най-често ми се е случвало да движа по термобельо и софтшел яке и панталон, като много рядко обувам термоклин.

_IGP6430
термобельо, вълнен среден слой, пухенка, мембрана и софтшел в “опакован” вид.

При панталоните към момента залагам на по-евтини модели, тъй като по-бързо ги износвам и лично за мен няма смисъл да сменям през няколко месеца скъпи дрехи от този тип.  

Пухено яке
Най-много използвам леката си пухенка (290гр при размер XL ) с пух 800. Тя ми дава “инстантна” топлина, когато имам нуждата от такава. Също така е много подходяща за самостоятелно носене върху термобельото при активно движение, когато не мога да “мина” само по софтшел, а комбинацията от три слоя би била твърде топла.
Моята пухенка има и някакъв вид импрегниране на външия слой, така че общо взето я ползвам и като “софтшел за много студено време”, но трябва да отбележа, че много внимавам да не се накваси с вода/пот. В противен случай ще остана с безполезна дреха в ръце, тъй като пухът губи голяма част от качествата си, когато се намокри.


ЛОШО ВРЕМЕ И/ИЛИ ЗИМНА ПЛАНИНА

VOUBS_Black_and_White.jpg
Зима 2014 – Предколеден траверс на Кончето в условия на ураганен вятър и често ниска видимост

Когато очаквам периоди на влошено време лятото, или ако просто е зима, добавям към тази система още няколко слоя:

Мембранно яке
– Акцентът тук е върху баланс между оптимално тегло и добра защита от лошо време. Ако трябва да съм напълно откровен, мембраната е дреха, която прекарва 99% от времето си в раницата ми. Времето, което прекарвам в планински бури си остава относително малко и дори тогава, най-често “минавам” между капките/навевките със софтшел.

_IGP6422

Microfleece/Merino wool яке с качулка – Вече споменахме защо много държа на качулката. Приоритет за този слой е да е лек и по-тънък от стандартните тежки флийсове. Трябва да може да се представя по-добре в обстановка на динамично придвижване. Също може да се ползва като първи слой за зимни условия, или “софтшел за много студено време”, без да има недостатъците на пухенката по отношение на влагата. За този тип дреха предпочитам мериносова вълна като материя.

 

_IGP6432
Трите ми слоя за краката. Най-често нося със себе си само средния – софтшел панталон. Рядко прибягвам до термоклина и мембраната.

Панталон с мембрана – в практиката съм установил, че панталоните се износват значително по-бързо от връхната дреха и акцентът ми тук е на ниска цена, адекватна защита и малко тегло. Последните години ползвам евтини панталони от британската или щатската армия, закупени от eBay. Вършат добра работа, когато се комбинират с друг панталон под тях, а цената е направо пренебрежима, сравнена с цивилните им събратя.

Термоклин – топъл термоклин за редките случаи, когато наистина ми трябва такъв при движение. Най-често обаче го ползвам за сън. За предпочитане тук е хубав грид-флийс, или мериносова вълна.

_IGP6445
PRIMALOFT якето ми за екстремен студ, сравнено с мембраната и вълнения първи/среден слой

За случаите, когато очаквам наистина екстремен студ (температури под -25 градуса, по нашите ширини), заменям леката пухенка с по-тежко PRIMALOFT яке. Защо прималофт? Далеч няма същото съотношение тегло:топлина като пуха, но в условия на влага запазва много по-добре изолационните си качества. Освен това, якето под въпрос ми е подарък и така и не стигнах до отделяне на средства за по-дебела и по-тежка пухенка.

Вместо примери как точно се обличам в определени условия, ще ви дам една много приятна схемичка за обличане на слоеве при различни температури и условия, “открадната” от американската армия:

PCU_guide

Температурите много бързо и лесно могат да бъдат конвертирани през гугъл от ТУК

Описание на съответните Level 1 – Level 7 дрехи ще видите в документа, достъпен тук:
http://www.2fast-team.com/doc/vug_pcu.pdf
Както ще се убедите, личната ми система от дрехи до голяма степен взаимства от и съответства на армейската.

В заключение
Имайте предвид, че метаболизмът и толерантостта към студ се различват при всеки и лично ще трябва да съобразите дрехите си с това. Тази статия не е формула, а по-скоро илюстрира моя мисловен процес за адаптация на личните ми нужди към студа и високата планина. През същия експеримент ще трябва да минете и самите вие, за да нагласите оптимално вашата система за обличане.


Ето и конкретните модели дрехи, които лично аз ползвам:

Craft Pro Zero Thermal Top
ACLIMA Woolshell
Rab VR Lite-Alpine
Quechua Forclaz 300 Down Jacket (800 FP)
Arc`teryx Alpha SV

HelikonTex Gridfleece Level2 pants
Quechua Forclaz 500 pants
British Army MTP Lightweight GoreTex pants

Допълнителна топлина:
PROPPER PRIMALOFT Jacket – вече не се произвежда, за съжаление.


И не забравяйте макароните, спагетите, сланината, кашкавала и всякаква друга висококалорична храна! За да ни е наистина топло, трябва да подклаждаме добре огъня отвътре.


текст: Бранислав Бранков
снимки: Бранислав Бранков, Александър Вълчев

Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да оставите коментар под статията, да се Subscribe-нете за блога и/или да лайкнете нашата страница във фейсбук ТУК.
Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки през този бутон ^_^

TeaCup_Button

БЛАГОДАРЯ!